Laden Evenementen

Alle Evenementen

“Ode aan de Indische Oermoeder, de Njai”

10 mei @ 11:00 - 15:00

Een nadere kennismaking  – de loop van de geschiedenis – Brenda van Melle

 

Documentairevertoning “Finding Enok”

Maurice Boyer (fotograaf) en Dorna van Rouveroy van Nieuwaal (producent/regisseur)

Op zoek naar de oorsprong van zijn biculturele identiteit gaat fotograaf Maurice Boyer naar Indonesië, in nasporing van zijn inheemse grootmoeder Enok.

Synopsis: In Nederlands-Indië verwekt Emile, een jonge dominee die planter is geworden, een dochter bij zijn bediende Enok, een lokaal Sundanees meisje van 15. Hij erkent zijn dochter en voedt haar op in zijn gezin. Enok wordt teruggestuurd naar haar geboortedorp. 110 jaar later gaan zijn kleinkinderen Dorna van Rouveroy en Maurice Boyer op zoek naar sporen van Enok. Zij richten zich op wat het is om deels gekleurd te zijn, in de moderne Indonesische en Nederlandse samenleving. En wat dat betekent voor je identiteit, om tussen 2 culturen in te staan.

Maurice Boyer (1951) begon eind jaren zeventig voor NRC Handelsblad te fotograferen. Met het documenteren van de krakersrellen in Amsterdam kreeg hij bekendheid in de krant en daarbuiten. Opdrachten voor diverse internationale gezelschappen brachten hem over de hele wereld.

Maurice Boyer won prijzen bij de Zilveren Camera en World Press Photo.

Dorna van Rouveroy van Nieuwaal maakt geregisseerde documentaires met als onderwerp

Nederlands-Indië en andere kolonieen. De lijst met werk van haar hand is indrukwekkend. Verschillende nominaties en prijzen vielen haar ten deel.

Wij noemen enkele van haar producties: Het Multatuli Element 25’ 2022, Regen in Nagasaki 2001, Oorlogsverhalen: Japanse ereschulden 2014, Naoorlogse strijders 2016, Internering 2017.

Voor 2025 staan “in afwerking”: Masterclass 2025, Fact or Fiction en The Empire writes back.

Zaalgesprek met Dorna van Rouveroyvan Niewaal.

Na de pauze wordt de themadag vervolgt met de presentatie

“Threads of tradition”

Een reis door Indonesië aan de hand van geweven doeken (songkets en ikats)

Markus Flick (1961) is sinds zijn eerste bezoek aan Indonesië geboeid door de rijke traditie aan geweven textiel en weeftechnieken, vooral die van ikat. Talloze reizen naar vaak afgelegen eilanden, valleien en dorpen hebben laten zien hoezeer motieven, ontwerpen en het kleurgebruik zijn gevormd door religies en historische, doorgaans animistische rituelen.

De beschikbaarheid van basismaterialen als lokaal geoogste katoen en kleurstoffen van plantaardige oorsprong laat zich gelden in de kwaliteit van de ikat. En alhoewel de modernisering van de Indonesische maatschappij leidt tot veranderingen in het gebruik van lokaal geweven doeken en sarongs, laat de lezing zien dat de eeuwenoude traditie van ikat nog springlevend is in de uithoeken van dit grootse eilandenrijk .

 

Q&A

Locatie : Het Brinkhuis – Laren (NH) 11.00 – 15.00 uur

Ticket : € 25,– incl. koffie/thee met spekkoek

Gegevens

Datum: 10 mei
Tijd:
11:00 - 15:00

Locatie

Brinkhuis – Laren
Brink 29
Laren, 1251 KT Netherlands
+ Google Maps
Telefoon: 035 751 3991