No products in the cart.
Stichting Erfgoed Medan goes Java, 8 oktober 2023
“ALSOF IK IN TRANCE WAS”……
EEN MIDDAG GEVULD MET BETOVERENDE
JAVAANSE GAMELANMUZIEK, ZANG EN DANS
Concert Stichting Erfgoed Medan goes JAVA – 8 oktober 2023
Het Gamelanhuis – Amsterdam
Indonesië is zó enorm rijk in verscheidenheid, dat wij als Stichting Erfgoed Medan ons niet willen beperken door niet over onze eigen grenzen heen te kijken, te observeren en te leren. Op zondag 8 oktober 2023 organiseerden wij in het Gamelanhuis in Amsterdam onze najaarsthemadag met een concert Javaanse Gamelan en Dans van Gamelan Ensemble Widosari en Dans Ensemble Sinar Anyar!
Gamelan ensemble Widosari is in 1993 opgericht door gamelanmusicus en -docent Elsje Plantema, vanuit het ideaal om de beste Nederlandse gamelanspelers bijeen te brengen en een ensemble te creëren dat zich met hart en ziel openstelt voor het hoogst haalbare. Het streven van Widosari is optimaal, sensitief samenspel om zo de mooiste gamelanmuziek ten gehore te brengen. Widosari is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in de Europese gamelanwereld, een hecht ensemble dat probeert de muzikale lat zo hoog mogelijk te leggen.
Na de pauze, waarin iedereen werd voorzien van een smakelijke Indische traktatie, volgde het tweede deel van het event, met o.a. een prachtige dansuitvoering uitgevoerd van de solo-dans Beksan Menak Koncar door de leider van dans-ensemble Sinar Anyar, Mike Wardi. Net zoals bij de muziekstukken, werd ook hier vooraf uitleg gegeven over de dans, maar ook hoofd – en handbewegingen welke tijdens de dans gemaakt worden. De gratie en precisie waarmee de dans werd uitgevoerd waren absoluut indrukwekkend te noemen.
Een prachtige najaarsmiddag bracht menigeen op de been voor het bijwonen van het door de Stichting Erfgoed Medan georganiseerde event dat geheel in het teken stond van Javaanse gamelanmuziek, zang en dans. Als locatie werd gekozen voor het Gamelanhuis, gevestigd in het Wilhelmina Pakhuis aan de Veemkade te Amsterdam. Gelegen aan een van de Amsterdamse kades waar de schepen vanuit voormalig Nederlands-Indië destijds aanmeerden.
Na de ontvangst met een kopje koffie of thee, overheerlijke spekkoek en een warm welkomstwoord van de voorzitter, maakte gamelan-ensemble Widosari haar entree.
Niet alleen gaf artistiek leider Elsje Plantema voorafgaand aan elk muziekstuk uitleg over de achtergrond en inhoud, ook nam zij alle aanwezigen mee in het zingen van de verschillende klanken van de gamelaninstrumenten. Door de begripsvorming werden muziek en zang toegankelijker voor de toeschouwers en kregen daarmee een andere gelaagdheid in beleving.
Met een welverdiende, langdurige staande ovatie kwam een einde aan een middag gevuld met betoverende Javaanse gamelanmuziek, zang en dans. Het is niet verwonderlijk dat de reputatie van de performers op deze middag in het Gamelanhuis zo lovend is, hier is echt sprake van grote “Klasse”! De bezoekers waren alom enthousiast. “Het was alsof ik in trance was”, was een van de opmerkingen die werd gemaakt. Maar ook werd gedeeld hoe welkom men zich voelde en de hele samenkomst als “senang” werd ervaren door de zorg waarmee iedereen ontvangen werd.
In het dankwoord van de voorzitter werd speciaal benoemd hoe prachtig en veelzijdig het erfgoed van de Gordel van Smaragd is en hoe belangrijk het is om middels het borgen van het cultureel erfgoed het verleden-heden en de toekomst met elkaar te verbinden. Daarbij gaf zij de opdracht mee van Ladrang Bribil
“zoek altijd naar kennis, wat juist is, waarheid en wijsheid”